PRAKTISCHE INFORMATIE

Praktische informatie

Startpakket
Het startpakket kan op de dag zelf vanaf 8:45 uur tot uiterlijk 15 minuten voor de start worden opgehaald op het start/finish-terrein bij Kasteel & Park Rosendael. Het startpakket is strikt persoonlijk en overdraagbaar tot uiterlijk 4 weken voorafgaand aan het evenement via de wijzigingslink in de mailbevestiging. Wijziging van ingeschreven afstand is onder geen beding mogelijk. Bij het afhalen van je startpakket moet je je identificeren met geldig legitimatiebewijs. Bij het uitgiftepunt van de startpakketten zijn tevens startnummerbanden en, zolang de voorraad strekt, finisher-medailles en finisher-shirts te koop. Betaling gelieve contact gepast.

Briefing
Er is een verplichte briefing op het terrein bij start/finish om de belangrijke zaken en eventuele wijzigingen (nogmaals) onder de aandacht te brengen.
09:50 – Briefing deelnemers Korte afstand
11:50 – Briefing deelnemers Lange afstand

Startnummer en stuurbord
Je krijgt een startnummer en een stuurbord voor op de mountainbike. Om te zorgen dat je tijden worden geregistreerd zit er een chip verwerkt in het startnummer. Het startnummer moet zichtbaar op de voorzijde gedragen worden. Het stuurbord moet met tie-wraps op het stuur worden geplaatst.
Deelnemers die meedoen als duo dienen het startnummer met chip in het aparte duo-wisselvak aan elkaar over te dragen, zodat alle tijden worden geregistreerd.
TIP! Neem een elastische startnummerband mee voor het bevestigen van het startnummer. Je kunt deze ook bij de Servicedesk kopen voor € 7,- (contant gepast). Er zijn voldoende startnummerbanden op voorraad. 

Start
De eerste run begint met een steile en ook smalle klim, waardoor we genoodzaakt zijn om een zogenaamde zandloperstart te hanteren. Middels gekleurde beachflags zijn er een viertal startzones om zoveel mogelijk ruimte te creëren op het parcours. Graag aansluiten bij de startzone van uw verwachtte snelheid:
ORANJE: 15 á 19 kilometer per uur
GROEN: 13 á 15 kilometer per uur
BLAUW: 11 á 13 kilometer per uur
ROZE: 9 á 11 kilometer per uur
Het startvak is enkel toegankelijk onder het spandoek met ‘startvak’ onder aanwijzing van onze vrijwilligers. Het opstellen in het startvak gebeurt per startserie. Om het wedstrijdverloop goed te kunnen volgen zijn er per startserie verschillende kleuren startnummers/stuurbordjes. Ga niet eerder in het startvak staan dan zal worden aangekondigd.

Parcours
– De route is uitgezet met gekleurde routepijlen, geel-zwarte linten en biologisch afbreekbare krijtspray. Oranje routepijlen zijn voor het eerste looponderdeel, fluorgele routepijlen voor het fietsonderdeel en lichtblauwe voor het afsluitende looponderdeel. Op belangrijke punten staan mensen van de organisatie om de deelnemers te begeleiden en op gevaarlijke punten te wijzen. Volg hier de instructies van de verkeersregelaars en parcourswachten op.
– Het parcours is verkeersluw, maar er zijn een paar oversteken met de verharde weg. Tevens is de kans aanwezig dat er in dit populaire wandelgebied andere recreanten op het parcours terecht komen. Wees hier alert op!
– Het is een veeleisend parcours, misschien wel het zwaarste cross-duathlon parcours van Nederland, met behoorlijk wat hoogtemeters, de nodige klimmetjes en afdalingen en enkele technische passages. Deel je race goed in en ga niet als een dolle van start. Wees alert op je eigen grenzen.
– De ondergrond van het parcours is zeer gevarieerd, maar overwegend zanderig. Ten opzichte van vorig jaar is het parcours gewijzigd. Momenteel ligt het parcours er goed bij. Wel zijn er wat geulen hier en daar vanwege de regen. Banden met een licht tot gemiddeld noppenprofiel (Racing Ralph, Maxxis IKON) voldoen voor dit parcours.
– De fietsronde eindigt op het start/finish-terrein bij de wisselzone. Let hier op je snelheid en zorg dat je tijdig afremt. Voor de wisselzone ligt een balk waar je dient af te stappen.
– Kaarten van het parcours tref je op onze site. Bestudeer de route, het aantal rondes en de doorkomsten op het start/finish-terrein goed. Zorg dat je op tijd aanwezig bent en in de gelegenheid bent om het start/finish-terrein te verkennen. Er hangt ook een groot spandoek met gedetailleerde weergave van het parcours en het start/finish-terrein.

Wisselzone / wisselen
Er is een bewaakte en afgesloten wisselzone ingericht waar je wisselt van lopen naar fietsen en van fietsen naar lopen. Je kunt je mountainbike daar stallen. In de wisselzone worden uitsluitend deelnemers en officials toegelaten. Uiterlijk 15 minuten voor de start moet de mountainbike in de wisselzone zijn afgeleverd. We vragen attent te zijn op deelnemers die reeds met hun wedstrijd zijn gestart en deze niet te hinderen tijdens het plaatsen/ophalen van uw mountainbike. De plaatsen in de wisselzone zijn niet genummerd, maar opgedeeld in zones per startserie. Ophalen van de fiets kan alleen na afloop van de wedstrijd, op vertoon van het startnummer. Het betreden en verlaten van de wisselzone voor/na de wedstrijd, kan alleen via de bike check-in/bike check-out. Na het eerste hardlooponderdeel kom je in de wisselzone. Hier wissel je (eventueel) van schoeisel, zet de helm op en pakt de mountainbike. Met de fiets in de hand moet de helm altijd vast zijn met gesloten kinband. In de wisselzone mag niet gefietst worden. Pas na de balk stapt men op de fiets. Bij het terugwisselen naar het lopen stapt men vóór de balk van de fiets. Met doet de helm pas af als de fiets is teruggezet. Men wisselt (eventueel) weer van schoeisel en loopt vervolgens het afsluitende looponderdeel.

Voor de DUO-deelnemers is er bij de wisselzone een apart vak om het startnummer met chip aan elkaar over te geven. Dus als je hardlopende partner van start is gegaan dan wacht jij als fietsende partner in dit vak. Wanneer je partner klaar is met het eerste loop onderdeel dan komt hij naar dit vak gerend en neem je zijn startnummer over. Vervolgens wordt aan de fietsronde(s) begonnen. Bij het afronden van het fietsonderdeel wordt het startnummer weer in het wisselvak overgedragen aan de hardlopende deelnemer, die vervolgens de het laatste looponderdeel afrond. Je kan elkaar natuurlijk tussentijds aanmoedigen maar zorg dat je telkens op tijd in de wisselzone klaarstaat. Bij de finish mag de fietsende deelnemer de laatste 50 meter met de hardlopende partner meelopen, zodat je tezamen over de finish komt.

Deelnemers aan de Korte afstand worden gevraagd om direct na afloop van hun wedstrijd de fiets op te halen uit de wisselzone en te plaatsen in de bewaakte fietsenstalling. Hiermee ontstaat er voor de overige deelnemers meer ruimte in het wisselgebied en heb je alle ruimte om ook de middagseries te volgen.

Fiets
Het fietsonderdeel moet worden afgelegd op een MTB (26’, 27’5, of 29’-inch) waarbij het dragen van een goedgekeurde helm verplicht is. Cyclocrossers zijn niet toegestaan en worden onder geen enkel beding toegelaten. De wedstrijdfiets wordt voorafgaand aan de wedstrijd technisch gecontroleerd door de organisatie. Bij de fietskeuring wordt ook de helm gecontroleerd terwijl deze vastgemaakt op het hoofd zit. Na de controle moet je de fiets in de wisselzone plaatsen. Tijdens de wedstrijd mag niet van fiets gewisseld worden. De fiets dient uiterlijk 30 minuten vóór de start in de wisselzone te zijn geplaatst. Ophalen van de fiets kan alleen na afloop van de wedstrijd via de bike check-in/bike check-out, op vertoon van het startnummer.

Wedstrijdverloop
Er zit verschil in niveau van de deelnemers. Hou rekening met elkaar, zodat iedereen een prettige wedstrijd kan ervaren. Het kan zijn dat je deelnemers gaat passeren, of dat je gepasseerd wordt. Indien je bij een bepaalde passage moet afstappen, ga dan zo snel mogelijk aan de kant. Blijf vriendelijk voor elkaar en geef elkaar de ruimte.

Medische hulp en veiligheid
Op het start/finish-terrein is er bij de start/finish een medische post ingericht door De Haan Hulpverlening. Tevens zijn er mobiele hulpverleners aanwezig halverwege de grote loop- en fietsronde. Het is voor deelnemers niet toegestaan om gebruik te maken van oordopjes voor het luisteren van muziek tijdens de wedstrijd.

Schoon
Het parcours is adembenemend mooi. Dit willen wij graag zo houden! Gooi al je afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Deelnemers die rotzooi in het bos achterlaten worden onherroepelijk uit de wedstrijd gehaald. Voor het parcours van de Posbank Cross-Duathlon is er een exclusieve evenemententoestemming verleend door de terreineigenaren: onder andere Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap & Kasteelen, gemeente Rheden & Rozendaal. Wil je hier nogmaals een wedstrijd kunnen doen is het van belang dat alles netjes wordt achtergelaten.

Trainingsschema

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Paklijst

Check de paklijst en je hebt alles mee.

Tips & Trucs

De beste tips & trucs op een rij.

Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)
Buitenplaats Beekhuizen
Scoutinggroep De Markesteen
Manivelo wielersport
Run2Day Arnhem
Staatsbosbeheer
Bosveld Groente- en Fruithandel
Gemeente Rheden
MTB Arnhem
Gemeente Rozendaal
Geldersch Landschap & Kasteelen
Rheden Nieuws
Triathliem