Wat is Crossduathlon?

Crossduathlon, ook bekend als offroad-duathlon of offroad run – bike – run, is een multiduursportvariant die bestaat uit twee sporten en drie delen: eerst hardlopen, dan mountainbiken en tot slot opnieuw hardlopen.

Bij crossduathlon worden de disciplines hardlopen en mountainbiken bij voorkeur in een natuurlijke setting afgewerkt. Dit betekent vaak: mountainbiken en crosslopen, het liefst over gevarieerd, geaccidenteerd – en in ieder geval onverhard – terrein.

Afstanden Cross-Duathlon
De afstanden van de disciplines variëren per evenement. Vaak zie je onderstaande indeling:
De ‘Lange afstand’ bestaat uit circa 7km hardlopen, 20km mountainbiken en 3km hardlopen.
De ‘Korte afstand’ bestaat uit circa 4km hardlopen, 10km mountainbiken en 2km hardlopen.

Estafettevorm

Er zijn ook evenementen waarbij de crossduathlon als een team in estafettevorm kan worden afgerond, waarbij de verschillende onderdelen door veelal twee of soms drie mensen worden uitgevoerd. Hierbij neemt elke deelnemer dus een of meerdere onderdelen voor zijn/haar rekening en is deelname aan een crossduathlon ook mogelijk voor sporters die uitsluitend hardlopen of mountainbiken.

Wedstrijden Cross-Duathlon
In Nederland en België worden er in de periode van september tot en met april diverse crossduatlons georganiseerd. Eén van de bekendste is de Posbank Cross-Duathlon in Velp/Rozendaal. De Hel van Kasterlee in België wordt beschouwd tot de zwaarste crossduathlon.

Sinds 2010 wordt er vrijwel jaarlijks een Nederlands Kampioenschap Cross-Duathlon georganiseerd. Vanaf 2015 staat er ook een Europees Kampioenschap Cross-Duathlon op de kalender.


Wedstrijdkalender Cross-Duathlon Nederland

september Posbank, Velp / Rozendaal
oktober Berg & Dal
oktober Harderwijk
november Oldebroek
november Zeewolde
november Nijverdal
november Haaksbergen
november Noordwijk
november Pijnacker
november Reusel
november Valkenburg a/d Geul
december Cerberus Groesbeek
december Asten
januari Workum
januari
januari Etten-Leur
februari Nijkerk
februari Norg
februari Waalwijk
maart Wierden
maart Ameland
maart Almere
mei Nunspeet